Kategori: MB-Bloggen

MB-Bloggen

Krigarseger mot Ravens!

Sista matchen innan juluppehållet och oj vilken match det var! En liten men extrem stark trupp på 12+1 man tog sig ner till Stångebro denna fredagen och gjorde en äkta kämparinsats som ledde till en seger med 5-4 mot Ravens! Matchen börjar tungt med ett snabbt mål emot Svinen redan efter 25 sekunder. Viman i målet, som gjorde sin första match sedan lyktstolpe-incidenten, fick alltså ingen drömstart i comebacken… Men Svinen kom snabbt tillbaka och spelade en enastående hockey med hög disciplin och jävla kämparglöd, period 1 slutar 2-2.

2:a perioden fortsätter starkt från svinen och kanske den bästa hockeyn för säsongen liras, där Örnen och Asklunds viktiga kassar leder till en ledning med 2-4 för Svinen inför sista.

3:e perioden börjar svinen bli trötta, dock inte svintrötta.. Sillen, som gör sitt första mål för MB, fixar en go utökning till 2-5. Sedan kommer Ravens tillbaka och efter jävla pannben och fortsatt hockeyguld håller Svinen undan, trots att Ravens hade rejält tryck de sista två minutrarna med 6 man på plan.

Matchens lirare idag blir givet de två backparen med Harry, Kjerfve, Asklund och Thomelius! Dessa fyra spelade vartannat byte hela matchen och utan dessa hade vi aldrig vunnit derbyt!

MB vinner måstematchen

Make Believes plockade igår hem ännu en derbyseger då vi besegrade Mighty Ravens med 8-6!

Matchens lirare blev Mölle efter otroligt stabil backinsats. En annan utmärkelse i matchen går till Hjalle som gör sitt första mål i MB-tröjan. Detta var inte heller vilket mål som helst utan ett stenhårt slagskott från kanten i PP som gjorde att Ovechkins Office nu har fått ett nytt namn, Hjalles Office.

Stabil vinst mot IK Guts

Matchreferat HKL Make Believes – IK Guts Finspång 7-4 (2-1, 3-2, 2-1), spectators 101
Fredagskväll och åter tillbaka i det som kommit att ha blivit MBs hemmaborg denna säsong, präktiga SAAB Arena. Med temperaturer i bastuklass kunde man inte annat än förvänta sig att hallen skulle koka i ett slag om slätten. Speciellt då det vankades finbesök bakom MB-bänken, klubbikonen och nyblivna hockeypensionären Daniel Ludas Lundin. Med Ludas som dagens coach kunde det knappast bli något annat än vinst, det var svinens inställning. Huvuddomare Leek gör sig redo för att släppa pucken.
Period 1:
Ludas har knappt hunnit svälja kaffet bryggt inne i omklädningsrum 4 innan det är dags och hosta upp det igen då gästerna, IK Guts Finspång, efter 42 sekunder gör mål. Det stod snabbt klart att denna match inte skulle bli någon repris från mötet i höstas då MB vann med 16-2. Knappt två minuter senare sprätter Oliven upp en kvittering i det närmaste krysset, efter framspelning från Snickarn och Piloten. Ett outnyttjad powerplay plus några ytterligare minuter senare plockar Leckström ner en puck från luften med en hand på klubban, övertalar Sillen och Forslund att inte röra pucken, för att sedan trycka dit ett handledsskott förbi motståndarmålvakten. Tack vare nysmort munläder lyckades både Sillen och Forslund snacka till sig varsina assist, vilket alla utom Järpen är glada för då han inte alls vill ha någon konkurrens om poängligatiteln. Perioden slutar 2-1, fördel Svinen.
Period 2:
I periodpausen fastställs det att MB måste spela rakare och med större marginaler för att inte släppa till bakåt. Från sekretariatet fastställs det att Månsa är veckans singel. Uppumpad av adrenalin från den hedervärda utnämningen och energifylld efter bananen i paus tar Månsa och crosscheckar en motståndare i mjälten 15 sekunder in i perioden och MB får spela boxplay. Med spel i numerärt underläge lyckas MB döda utvisningen, men bara några sekunder senare lyser lampan återigen bakom MB kassen och matchen är kvitterad, 2-2. MB rycker dock snabbt upp sig och hänger två raka baljor, den första av Forslund och den andra av Pallin. Det är dessa namn som hamnar i målprotokollet men gudarna ska allt veta att det var Ludas som ”call:ade” båda dessa mål precis innan de gjordes. Med detta står Ludas på två kassar för kvällen, blir det ett hattrick i tredje perioden må tro? Perioden avslutas först med ett Gutsmål på straff, och sedan en kanon till backskott från Asklunds klubba, som vissa källor uppger ha uppmätt 102,4 mph. Mäktigt! 5-3 i periodpaus.
Period 3:
”DET ÄR 6 OCH 40 KVAR!” gormar Viman med panik i rösten när han kliver in i omklädningsrum 4, för att sedan snabbt stänga in sig på toan. Ingen fara på taket med andra ord och svinen hinner lyssna på lite fler sköna dängor innan de åter bestiger isen för den avlutande perioden. Åtta minuter in i perioden utökar MB ledningen till 6-3 efter mål från Pallin igen. En stund senare får MB powerplay men en otäck skada på Gutsspelare sekvensen efter leder till en skum utvisning på Nisse som inte alls är i närheten av situationen. Ett ovaksamt MB-försvar missar sedan när Guts blir fulltaliga och killen från utvisningsbåset lyckas därmed komma fri och sätter dit en reducering till 6-4. Guts cirkulerar högt med två forwards resten av perioden i hopp om att kunna kontra in fler mål. Tur då att MB besitter några av ligans halaste spelare, och denna gång lyckades Sillen ringla sig igenom motståndarförsvaret och stänka dit första baljan i MB-tröjan. Matchen slutar 7-4, och MB är åter tillbaka i vinnarkolumnen, gräddhyllan, division 4 Östergötlands finrum.
Tredjekedjan (på pappret) äger fullkomligt denna match och grabbarna Nisse, Pallin och Ramsberg hyllas stort efter matchen, med all rätt. Pallin blir utsedd till matchens lirare av sekretariatet, och Ramsberg blir utsedd till matchens lirare av kapten Walle (i brist på den sedvanliga matchens-lirare-hjälmen fick Walles reklamkeps duga). MB vill även passa på att tacka den härliga publiken på lite dryga 100 som är med att bidra till den härliga stämningen. Vi hoppas på minst 200 till nästa hemmamatch!

Tack för allt Daniel ”Ludaz” Lundin!

Den 3 december 2021 markerar ett viktigt tillfälle i MB:s historia. Efter 6 säsonger, 74 matcher och 77 poäng är det dags att säga adjö till Daniel ”Ludaz” Lundin.

I sin sista match i MB-tröjan gör Ludaz sitt första hattrick som ett sista tack till Svinen. Vi själv är oerhört stolta över att ha fått sett Ludaz av och på isen, med sitt otroliga ledarskap och hårda skott som får alla målvakter puckrädda.

Från oss alla, till Lundin, så önskar vi lycka till med föräldraskapet och återvändandet till Gävle!

Matchen då?

Sista hemmamatchen för 2021 visade sig vara en av de största vinsterna i Svinens historia. Wettern/Motala stod för motståndet och redan från andra minuten var MB i förarsätet.

Målen rasade in och första perioden slutade 7-0 efter sju olika målskyttar. Wettern hade några skott men inget som bekymrade Jidbratt i målet något värre.

I andra perioden ledde Svinen med 15-0, och här bestämde sig Piloten för att bjuda på lite publikunderhållning med en fight efter en armbågstackling.

Matchen slutar 23-1, där Jidbratts nolla sprack med fem minuter kvar. Vår kära målvakt blev då så sur att han knäckte klubban mor stolpen. Fy, tycker vi.

Oliven, Walle och Källis bjuder på åtta poäng var, men hjälmen går såklart till Ludaz som gör hattrick i sin sista match för MB.

Seger 7-4 i Linköpingsderbyt

MB vinner Linköpingsderbyt mot Mighty Ravens efter en tuff match i iskalla C-hallen. Hatten går till Snygg-Victor som bjuder på 2 kassar samt en otroligt mäktig Movember-mustach. Jidbratt räddar 27 av 31 puckar, han passar på att tacka sekket som la till några extra skott i statistiken i utbyte mot några streckbira. Han trodde sig även ha lite skills att visa upp, som tur var lyckades han med denna ”toe-drag”, ingen annan än honom själv vet dock om den var avsiktlig eller ej… Samtidigt bjuder rookies Forslund och Ramsberg på sina första mål i MB-tröjan i seriesammanhang.

Till sist vill vi tacka alla 82 personer som kom och stöttade Svinen denna fredagkväll i C-hallen!

Härlig fredag i Motala

HC Wettern/MAIF – HKL Make Believes 2-15
Svinen samlades i G-punkten en dimmig fredagskväll och fyllde släpet med hockeygrejerna för att röra sig mot Motala. Hagel hade som vanligt strul med vägbeskrivningen vilket resulterade i ännu en felkörning. Svinen hade även tre tapra krigare som skrev tenta till 18 för att sedan racea ner till Motala.
Period 1:
MB tar tag i taktpinnen direkt från start och Källgren kliver in och stänker upp en balja i botre krysset efter 5 minuter. Järpen bär sedan sin första femma vilket resulterar i 3 mål på 3 byten för järpens superkedja. Anmärkningsvärt är att Degeryd stänkter in sin första balja i MB-tröjan. I slutet av sista perioden får hagel en tackling av linjedomaren vilket gör att han tappar pucken och Wettern kan reducera till 1-4.
Period 2:
Järpen fortsätter att leda laget framåt i andra perioden och Wettern börjar tappa humöret vilket resulterar i att svinen vinner andra perioden med 0-7. I period 2 står Risberg för ett supermål då han skrinnar förbi båda backarna i 100 km/h och lyfter in en backhand i nättaket vilket var hans första mål i MB.
Period 3:
I tredje perioden börjar alla spelare sukta efter fredagsbärsen och matchen börjar slå av lite. Svinen håller dock i och vinner även sista perioden med 1-4. Efter matchen står de en rad av ungdomar som vill ha Järpens autograf efter han har presterat enorma 7 poäng på en match!
MB vill också rikta ett enormt stor tack till de 7 supportrarna som tog sig till Motala för att heja fram MB till en seger!
Dessa tapra supportrar var: Leo Westman, Adam Lundell, Linus Simmerlein, Calle Kock, Rasmus Rudberg, Mikael Kahler och Gustav Johansson. Stort tack till er grabbar!

Vinst med 16-2 i seriepremiären!

Seriepremiären mot IK Guts Finspång slutar i en makalös vinst efter siffrorna 16-2!
Efter en första period som var allt för dålig av MB så bestämde sig Svinen att skärpa sig. Detta var klokt av Svinen, då de hade hela 135 personer på läktaren att imponera på. Målen öste in och hela 5 rookies fick göra sina första mål i MB-tröjan! Däribland Strand som valde att slå till med ett hattrick i debuten, kaxigt! Walle ville inte vara sämre själv och producerade 3+1, dock var Järpen poängbäst idag med 5 assist.
Matchens DumDum gick till Hagel som på något sätt lyckades kasta klubban 5 meter upp i luften vid ett direktskottsförsök. Det ryktades om att någon saboterat Hagels klubba genom att smörja in den med glidmedel, ingen utav de andra Svinen ville dock kommentera detta rykte…
Sist men inte minst vill vi tacka Waaler i sekretariatet som bjöd publiken på en otrolig show! Han hoppas vi syns igen på nästa hemmamatch den 5/11 i Linköpingsderbyt mot Mighty Ravens. Det ryktas även om att diverse tävlingar kommer dyka upp på vår Facebook och Insta inför denna match, så håll utkik efter detta!
Återigen tack till alla som kom, syns i dimman!

Matchreferat: HKL Make Believes – Linköping Mighty Ravens HC (18/1-19)

Make Believes – Mighty Ravens 1-4 (1-0, 0-1, 0-3)

I fredags var det dags för säsongens andra och sista slag om Stångebro. Svinen spelar sin första match efter att ha knölat julskinka och badat i öl och bubbel under storhelgerna. Matchen spelas i den bistra C-hallen då konståkning priorieteras framför panka studenter och avdankade gubbar.

Period 1: Make Believes startar matchen i ett bra tempo och skapar tidigt PP som det dock ej görs mål på. Några minuter in i matchen skapar MB ett läge där man anfaller tre man mot en ensam Ravensback. Snabbt överspel av Hjärtat, som för dagen är forward, resulterar i skott och retur som Källgren petar in kassen och därmed lägger ytterligare en poäng till den digra samlingen. Några fler mål blir det inte första perren som man får anse att MB anför.

Period 2: MB fortsätter spela bra och fortsätter hålla hyfsad koll på Ravens tredjegubbe som de konstant söker i slottet. Tyvärr håller det inte, och Ravens lyckas kvittera till 1-1 med en fristående kille i just slottet. Ravens jobbar sig in i matchen och tyvärr tappar MB en viktig kugge då Hjärtat utgår efter en tung smäll mot huvudet. Ravens drabbas av utvisningar i mitten av perioden men MB:s PP faller platt och svinen lyckas inte ta ledningen. MB har flera vassa chanser men lyckas inte trycka dit pucken. 1-1 i paus.

Period 3: Perioden startar med att MB kommer två mot ett och en pass över centrallinjen som borde resultera i mål hamnar i nätmaskorna över plexiglaset. I en senare sekvens är det virrigt framför Svinens mål och Ravens spelare anser sig ha gjort mål. I tumultet som uppstår blandas det jubel och svordomar men spelet går vidare då domaren ej blåser i pipan. Den notoriske målskytten Rogga kommer fri men målvakten klarar. En sekvens med ”bortdömt” och ett kontringsmål skulle kunnat döda matchen. Istället får MB skylla sig själv när de själva drar på sig utvisningar och Ravens snyggt gör 1-2 i PP. Ravens utökar även till 1-3 med minuter kvar. I ett desperat försök att komma ikapp plockar MB målvakten och seriens klart överlägsna målkung som MB lyckats hålla tillbaka hela matchen hånar MB genom att kasta iväg en puck som tar ribba in med tom bur.

Matchen är lite smågrinig som vanligt. MB:s spelare är klart rappare men Ravens rutinerade rävar spelar på gränsen. Trots att Ravens skridskor inte ser ut att vara slipade någon gång under denna säsong spelar de på rutin och tar segern välförtjänt även om det många gånger i matchen stod och vägde och kunde slutat annorlunda. MB gör överlag ingen dålig match men saknar udden. Ingen direkt spelare som sticker ut enligt undertecknad även om MB:s två kvarvarande backpar efter halva matchen gör ett bra jobb.

Over n out,
Robert Gustafsson Nordstrand

Matchreferat Black Wings HC-HKL Make Believes (16/12-18)

Black Wings HC – HKL Make Believes 7-5 (1-3, 4-1, 2-1). Spectators: 22

Tredje advent, en grad Celsius och snöblandad piss-slask. Det hör inte till vanligheterna att Svinen packar bilarna fulla för bortamatch på en söndag, och denna morgon 10:15 var det ett förvirrat gäng som samlats i Stångebro. Efter en lugn lördagkväll för samtliga i laget utom Hjärtat, som ovetandes spräckt hela baksidan av jeansen i ett försök att klättra ett 2,5 meter högt staket 5 timmar tidigare, fylldes bilarna och satte full kareta mot Jönköping. 1,5 timme senare, och 6 av 10 frågor avklarade av roadtrip-quizet anlände ett taggat gäng till Kinnarps Arena. Väl på plats möttes vi av nyheten att vi inte skulle spela i Kinnarps den här eftermiddagen. Inte heller i B-hallen eller C-hallen, utan det fick bli D-hallen. Sibylla, tvånudd och sedan isvärmning utan spolad is och det var äntligen dags för match.

Period 1: En tidig interference-utvisning på Charlie, som ännu inte hunnit vistas på isen ledde till att Svinen tidigt hamnar i ett 1-0 underläge. Det skulle dröja cirkus fem minuter innan Svinen skakar av sig den tidiga kallduschen och Johnny Dangles självsäkert prickskjuter pucken över målvaktens högeraxel. Många hejarop och high-fives på bänken. 61 sekunder senare var Dr. Ågren på hugget och rakade in ett stenhårt pass från Snygg-Viktor, som för övrigt gjorde 5 mål på sista träning innan matchen (glödhet med andra ord), och Svinen hade tagit över ledningen. Ett till mål skulle göras till bortalagets favör innan Hesa Fredrik signalerade periodslut. Svinen kliver av isen nöjda med resultatet 1-3.

Period 2: Efter säsongens kanske bästa period så var det helt andra puckar i andra perioden, där Svinen kanske gör säsongens sämsta. Inte mycket att orda om denna. Svinen drar på sig alldeles för många onödiga utvisningar, och med ett övertygande powerplayspel från hemmalaget gräver Svinen sin egen grav i denna period. Fem tagna utvisningar leder till 3 mål i baken med en man mindre på plan och perioden slutar 4-1 till hemmalaget. MB:s målgörare för perioden var Coach Lundin, som skjuter in sitt första av två mål denna eftermiddag efter en smörpassning från säkerheten själv, Fredriksson. Dessa två lirare, tillsammans med Doktorn var idag MB:s bästa då de båda generade mycket framåt och samtidigt tog sitt ansvar bakåt.

Period 3: MB får starta perioden med att försöka döda en minut och 37 sekunder i spel fem-mot-tre. 58 sekunder höll Svinen emot innan Black Wings sylvassa powerplay sprätter in 6-4 bakom Fred, som inte får mycket hjälp av sina utespelare denna söndag. Några minuter senare, på andra sidan isen jublar undertecknad efter sitt första mål i MB-tröjan. Glädjen fick dock bli kortvarig, då dagens domartrio väljer att döma bort målet, offside i målgården. Osis, Svinen ligger fortfarande under med 2 mål. Tre nya utvisningar skulle MB ta denna match och de båda lagen gör varsina mål innan klockan tickar 3×20 minuter. Slutresultat 7-5.

Ännu en match är det utvisningar och missriktat fokus som leder till förlust för Svinen. ”Celsius Player of the game” får vänta till nästa match. Men några hedersomnämnanden blir utöver de ovan att Dimman återigen gör en stabil insats på sin backposition och Jagr och Hjärtat som vanligtvis också huserar på blålinjen men idag spelar forwards gör det bra. Även smålänningen Hagelkörv bidrar med bra lir såhär på hemmaplan.

God Jul och Gott Nytt år,

Kendrick

Matchreferat: HKL Make Believes – Katrineholms HF (30/11-18)

Make Believes – Katrineholm 16-1 (1-0, 7-0, 8-1)

Fredagsafton i det bistra novembervädret och ett av fåtal glädjeämnen förutom annalkande jul, en ny målsticka som förhoppningsvis ligger och väntar under granen och givetvis veckans match för MB. En match som för dagen spelades hemma i Stångebro med Katrineholm som motståndare. Aftonens uppvärmning med tvånudd var inget skönspel då bollen saknade luft och för att göra det hela värre saknades kaffe i G-punktens skafferi. Tur att det numera finns Celsius i överflöd som spelare dricker i tid och otid. Kvällens motståndare verkar haft problem med resan trots isfria vägar då de lite lojt anländer till isvärmning när svinen kliver av.

Period 1: Svinen vet att motståndare kommit sent till match, och dessutom är en man kort, och tänker därför gå ut och göra processen kort. Men trots tvånudd, hemmamatch och taggande blir första perioden som så ofta för MB lite trögstartad målmässigt. Med ett överlägset antal skott på mål med 19-5 står det efter första perioden endast 1-0 i MB:s favör. Detta målet gjordes i boxplay av Speedy Elster som stjäl pucken och resolut stänker dit den. Det är inte bara skottstatistiken som talar sitt tydliga språk. På denna hockeyns bakgård där skribenter som undertecknad är mer eller mindre enögda i sitt refererande kan det ofta kännas som att ens eget lag för spelet. Igår FÖRDE MB spelet från start till slut men lyckas ändå i första perioden dra på sig 2 min x 3 och får skämmas på botbänken. Ofattbart. Noterbart är att Lill-Mördarn igår debuterade och som en riktigt tvåvägsback fostrad i den stolta hockeystaden Tranås står han för en assist och en puck out i första perioden för att markera sitt deltagande i matchen.

Period 2: Efter lite sura miner i paus över att byten inte fungerar och en del frustration över det stora spelövertaget men klena resultatet tar sig Svinen i kragen. Perioden är inte gammal då Elster stänker dit sin andra balja för kvällen. Undertecknad tänker inte nämna alla som kom med i protokollet då referatet blir långt ändå. Charlie, som för kvällen gör 5 mål, spär på ledningen innan det är dags för nya utvisningar för MB som effektivt dödar ett 5 mot 3 överläge. När boxplay är avklarat bestämmer sig MB för att nu får det vara nog. Fem mål på lika många minuter och pausvila med 8-0.

Period 3: Om första perren är trög målmässigt så verkar MB tagit fasta på att göra snabba mål i övriga periodupptakter. 9-0 efter 34 sek. MB får äntligen med sig lite utvisningar och Källgren pangar in tvåsiffrigt med 10 min kvar. Sista 10 minutrarna av matchen blir det inte mindre än 7 mål, dels för att Katrineholm drar på sig ett matchstraff. Tyvärr görs ett av dessa mål av motståndarna som visserligen kan få med sig ett tröstmål att glädja sig åt på resan hem, men nollan spräcks för Vimans och MBs del. När matchen är färdigspelad är resultatet 16-1.

Notera bör att Katrineholms målvakt(er) trots över dussinet mål inte spelar dåligt utan MB är så överlägsna att de serverar pass över centrallinjen och får frilägen som burväktarna inte kan lastas för. “Celsius Player Of The Game” blir Charlie som står för imponerande 5 mål. Noterbart är att det görs två hat-trick till av Urkraften till back Jakob ”Jagr” Källgren samt av Elster som varje match verkar ha injicerat skridskorna med EPO. Viman i kassen har övertygande 95 %. Något som bör nämnas är de spelare som gör jobbet när alla vill komma i protokollet, så som Pelle, Ågren, Wiborg och Dimman. Estherdal hade en väldigt bra kväll där han skickar smörpass kors och tvärs som en riktig playmaker. Rookie-Hjalle visar att han deltagit genom 3 assist samt en hooking, snyggt.

Over n out,
Robin Gustafsson Nordstrand

Matchreferat: HKL Make Believes – HC Wettern (16/11-18)

Make Believes – HC Wettern 4-3 (0-0, 2-2, 2-1)

Fredagkväll och säsongens andra match och tillika hemmapremiär för MB spelades i den närmast tropiska SAAB arena vilket är ovant för båda lagen spelare, vilka brukar spendera träningar och matcher i betydligt kyligare klimat. För motståndet denna afton stod HC Wettern som återuppstått efter att förra året ej deltagit i seriespel. Vi hälsar HC Wettern välkomna in i gemenskapen och till den stjärnglans som omger Division 4 Östergötland.

Period 1: Pucken släpps inför ca 50 åskådare varav de flesta flytt Vadstena en fredagskväll som denna. MB börjar i ett rasande tempo och HC Wetterns spelare agerar närmast statister i första perioden där svinen har ett stort spelövertag. MB är kända för sin ineffektivitet och det är det som gör att ställningen är 0-0 i paus. Endast en utvisning i denna välspelade period (och match) efter att motståndarlaget i all hast slängt upp pucken på läktaren efter hård forecheck från svinen.

Period 2: MB fortsätter på den inslagna vägen och för spelet, några mål vill dock inte trilla in. Wettern spenderar inte mycket tid i anfallszon men är inte ofarliga när de väl får chans. Halvvägs in i mittperioden är det Wettern som tar ledningen vilket ur hemmalagets synpunkt kan anses orättvist, men hockey går ut på att göra mest mål, inte mest puckinnehav. Detta mål i baken får svinen och framförallt tredjelinan att vakna till. Anförda av Rogga bus gör tredjefemman två mål på mindre än 2 min och MB har ledningen. Målen görs av Rogga själv som för aftonen gör ett hat-trick. Assistans till målen står Charlie, Hjärtat och Clabbe för. 5 min senare är det dock kvitterat med mål från Wettern, och 2-2 är ställningen i periodpaus.

Period 3: MB tänker dra åt snaran, knyta ihop säcken och Rogga bus gör sitt tredje mål för kvällen, vilket återigen ger ledningen till MB. Wettern får sedan en utvisning för att ha spelat med 6 man i sin iver att komma tillbaka i matchen. Efter ett halvrisigt PP från MB:s sida, men som ändå suger musten ur Vadstenas försvarare, gör Elster 4-2 med assistpoäng på Lundin. Avgjort..? Nja… Med dryga 8 min kvar reducerar Wettern, men MB håller undan för säsongens första seger.

Värt att nämna är att både Ville i kassen och Wetterns målvakt båda har räddningsprocent över 90% vilket är en väldigt hög siffra i dessa sammanhang. “Celsius Player of the Game” är så klart Eric ”Rogga bus” Rogsäter som pangar dit ett hat-trick, tyvärr bjöds det inte på kepsregn men ett sedvanligt stön i högtalaren och en burk sockerfritt socker.

Over n out,
Robert
“Slaktarn” Gustafsson

Matchreferat: Linköping Mighty Ravens HC – HKL Make Believes (9/11-18)

Mighty Ravens – Make Believes 6-5 (3-1, 3-1, 0-3)

I fredags avgjordes det första slaget om Stångebro. De kallas populärt så, bataljerna, de bittra matcherna mellan lokalrivalerna i division 4. Som det bör vara var även denna match tät och grinig. Till denna match ställde MB upp med fyra rookies, varav en vaktade kassen.

Period 1: MB börjar denna match lite ringrostigt och släpper in två mål tidigt i första perioden. Ingen bra start för den debuterande Fred mellan stolparna, dock har han ingen vidare bra hjälp av ett MB som slarvar duktigt i försvarszonen. I mitten av perioden reducerar dock MB genom skyttekungen Lundin och första rookie i protokollet blir Walle med assistpoängen. Efter att MB tagit två utvisningar mot slutet av perioden har även en annan rookie skrivit in sig i protokollet. I efterföljande PP gör Ravens 3-1 genom en viss Fivelstedt som lyckas med konststycket att panga in 5 baljor denna afton och således skjuta MBs vinstplaner i sank. Perioden avslutas med lite vedklyvning som resulterar i en 2-minutare till varje lag.

Period 2: Efter lite bittra miner i omklädningsrummet försöker MB steppa upp och spelar lite bättre, men det vill sig inte bättre än att de i ett PP släpper in ett mål bakåt. Det är ovannämnda korp Fivelstedt som lyckas göra hat-trick innan halva matchen är spelad. Efter att MB reducerat till 4-2 efter PP-mål av Lundin gör Ravens två snabba mål innan periodens slut och det är rejäl uppförsbacke för Svinen.

Period 3: MB bestämmer sig nu att iallafall spela för äran och hjälpa Fred i kassen resten av matchen, vilket gör att man går ut i tredje och försöker spela som ett lag. Det ger utdelning, i PP styr den småländska ångvälten Hageltorn in ett backskott, assist på Johnny D och Fredriksson. Någon minut efter gör den östgötska pansarvagnen Grangren mål direkt på tekning, assisten står Ågren för efter en vunnen tekning. Svinen har hugg och fortsätter kriga i den tredje, vilket resulterar i den enda godkända perioden i matchen. Efter diverse utvisningar till höger och vänster, som det blir i ett grinigt derby när matchen står och väger, har MB tillslut ett PP i 5 mot 3 och väljer att plocka keepern. MB reducerar till 6-5 men det är på tok för sent då det endast återstår 1 sekund av matchen. Charlie är den som gör MB:s avslutande mål i denna svidande förlustmatch där MB med sitt inledningsvis dåliga spel endast har sig själva att tacka för att premiären slutar med uddamålsförlust.

Värt att nämna är att samtliga rookies som deltog i fredagens match gjorde det med beröm.

Fred gör comeback i seriespelsammanhang och debut för MB denna afton, och trots 6 mål bakåt förtjänar han beröm för sitt spel och utses till MB:s bästa spelare. Walle står för två assist i debuten och Hjärtat uppvisar ett bra backspel. Lundin är som vanligt med i målprotokollet och Elster gör en bra match på en ovan centerposition.

Over n out,
Robert
“Slaktarn” Gustafsson

Matchreferat: Skärblacka IF – HKL Make Believes (7/3-18):

På onsdagskvällen var det dags för svinens sista match för säsongen där Skärblacka stod för värdskap och motstånd. Make Believes ställde upp med en decimerad trupp på 13 utespelare och en puckmotare då feber och förkylningar härjar fritt i dessa bistra tider. De spelare som trots snorbusar ställde upp och spelade kände av den kalla luften i den ogästvänliga isladan matchen spelades. Rykten om fullt utvecklade lunginflammationer florerade efter isvärmning. Noterbart är även att MB aldrig brukar vara i tid till bortamatcher men denna afton hittade fram till Blacka innan skymning och således hade kafferep i en timme innan matchstart….

Period 1: MB trotsar all logik och är med från start och tar kommandot i matchen där samtliga svin ser rejält spelsugna ut. Skärblacka har också krafterna i behåll i första perioden och lyckas slänga iväg en hel del skott mot Ville i kassen som dock är totalt omutbar. I mitten av första perioden åker hemmalaget på 2+2 för en hög klubba som träffar Wiborg i ansiktet. Denne börjar blöda relativt mycket från ett sår vid ögat vilket får ett visst svin att må dåligt, trots att denne befinner sig på bänken och inte med blotta ögat kan urskilja blodutgjutelsen. Efter att linjemän skrapat bort blodet från isen och skadad spelare blivit omplåstrad är det dags för PP, vilket tyvärr inte resulterar i några mål. Första perioden slutar som den startade trots 19 skott för MB. Skärblackas målvakt är deras överlägset bästa spelare.

Period 2: Perioden är inte speciellt gammal när MB spräcker Skärblackakeeperns nolla genom ett resolut skott av slitvargen Ågren med assist från Johnny Dangel och Oxen Lundin. MB fortsätter att trumma på med bra skridskoåkning och släpper pucken till varandra. Skärblacka som läcker väldigt lite bakåt blir lite sura när de inser att svinen kommer hänga fler baljor och börjar dra på sig utvisning efter utvisning. Detta till slut resulterar i powerplaymål då Köhler assisterar måltjuven Roggabus till 0-2 vilket också är slutresultat för perioden.

Period 3: Johnny Dangle dödar matchen några minuter in i perioden, där det återigen är Kung Köhler som står för assistpoäng. Nu tycker varken de frusna själarna på läktaren (möjligtvis tre MB-supportrar) eller Blackas spelare att det är speciellt kul att spela hockey då seriesegern gått om intet då MB som ett lag maler ner sina motståndare. Tacklingar i tid och otid intensifieras och det börjar bli grinigt. Herr Hammarlund som är överlägset bästa randiga deltagaren i serien börjar ta utvisningar åt båda håll trots att undertecknad tycker att MB skulle tjänat mycket mer på att hålla huvudet kallt när tjuvnyp, mordhot och sena tacklingar är frekvent förekommande från ett frustrerat hemmalag. Wiborg får i slutminuten en ovanlig utvisning ”playing without helmet”, kanke ville han visa upp sin skada från första perioden.

Det är med en känsla av vemod som MB avslutar serien då flera av de senaste matcherna genomförts på ett mycket bra sätt där alla krigar för laget.

Stars of the game

1 star – Ville
Håller andra nollan för säsongen vilket inte är vanligt i skogshuggarligan. Motar 32 skott för aftonen.

2 stars – Köhler/Ågren
Gick vartannat byte hela matchen. Sliter över hela banan och bidrar till poängproduktionen och således till MB:s ganska komfortabla seger.

3 star – Liukko
Har inte spelat speciellt mycket i år och blir satt i ovan position som back på grund av brist på spelare som kan slå sarg ut. Med spelförståelse och kämpaglöd genomför han matchen på ett väldigt bra sätt.

Undertecknad önskar alla läsare en go offseason och välkomna åter i höst för att stötta Svinen i den oglamorösa tillvaron på hockeyns bakgård.

Over n out,
Robin ”Slaktarn” Gustafsson

Matchreferat: HKL Make Believes – Linköping Mighty Ravens HC (6/3-18):

Säsongens sista hemmamatch för svinen spelades i tisdags, och det var även säsongens sista ”slaget om Stångebro” som gick av stapeln.
Matchen inleddes på bästa möjliga sätt för Mighty Ravens, som gör 1-0 i första bytet och 2-0 i det tredje. Lyckligtvis ser Johan Bergshow det som en perfekt möjlighet för att bryta en måltorka som börjat närma sig Marcus Meijer nivå när han i den tredje minuten stänker in en reducering i nättaket. Ågren reducerar matchen några minuter senare efter att ha blivit snyggt serverad av Esterdahl i en 2-1 situation. Strax före Hesa Fredrik ljuder för periodpaus sätter dock Ravens 3-2 i PP.

Andra perioden spelar Make Believes riktigt svagt, men lyckas ändå vinna perioden. Först kvitterar Danne Ludas efter en dryg minut, men Ravens lyckas ta tillbaka ledningen efter ett par onödiga utvisningar från MBs sida. Ravens målvakt väljer dock sedan att vara riktigt sportslig och bjuder på säsongens största tavla när han han skrinnar ut från målet och lägger sig bredvid pucken så att Ågren kan åka in med pucken i helt tom bur. Domarna verkar dock inte anse att detta var helt rättvist, eftersom de två minuter senare väljer att döma mål för ett stolpskott. Detta sker efter att spelet fortlöpt i över en minut efter stolpskottet, men på något sätt verkar domarna ha fått tillgång till en målkamera. För att förvärra skadan ytterligare väljer man också att utvisa Elster för en förseelse som skedde under tiden som sedan spelades om. Pelle Lund lyckas dock peta in en kvittering strax före slutet av den andra akten.

Sista perioden spelar MB upp sig rätt rejält och sätter bra tryck mot Ravens kasse. Det tar dock lång tid innan det ger utdelning, och denna utdelning kommer efter att Elster gjort en av sina patenterade coast-to-coast rusher från backplats och missat friläget. Medan Elster hamnar i sarghörnet utan puck, bevakad av inte mindre än tre motståndare och funderar på hur han bäst ska knäcka sin klubba, petar John in returen i en båge över målvakten och säkrar segern till svinen med slutresultatet 6-5.

Undertecknat
Martin ”Clabbe” Claesson

Matchreferat: HKL Make Believes – Black Wings HC (2/3-18):

Så var det återigen dags för en fredag i ishockeyns division 4, även känt som varje hockeyspelares våta dröm, och trots sjukdomar och andra bortfall har Make Believes samlat ihop ett starkt lag inför kvällens drabbning. I vanlig ordning börjar matchdagen något svajigt då konståkningsföreningens U-12:or lagt vantarna på MB’s omklädningsrum, men detta kunde lösas relativt smärtfritt den här gången.

Själva matchen inleds något avvaktande, vilket delvis beror på episka problem med matchklockan samt att MB har lite problem komma rätt i bytena och drar på sig en klassisk Too many players on the ice. Efter att ha avklarat denna så tar MB ledningen genom lagets speciella målskytt Daniel Lundin efter ett snabbt uppspel av Fabian Sund. MB åker därefter på ännu en utvisning och tvingas den här gången att kapitulera. Resten av perioden fortlöper händelselöst bortsett från att hemmalaget får med sig ett par utvisningar och kan visa upp ett lovande PP-spel, dock utan resultat.

Känslan är att studenterna har en nivå till i kroppen och att en seger mot det svårslagna Jönköpingslaget finns inom räckhåll, men i period nummer två gör MB en av sina sämre perioder för säsongen. Kort sagt inleds den med att Black Wings gör 1-2 i powerplay 30 sekunder in i perioden och så småningom även 1-3 i exakt samma sekund, eventuellt även någon hundradel efter, som slutsignalen för perioden ljuder. Domaren är dock stensäker på sitt beslut och hemmalagets protester blir fruktlösa.

Känslan efter första perioden är som bortblåst och frustrationen över att det står 1-3 på tavlan blandas med frustration över lagets prestation och ord som sammanbrott, utbrott och ”bryta ihop och komma igen” passar in på beskrivningen av händelserna i pausen.

Väl ute på isen återfinner sig känslan av att matchen fortfarande lever och spelet från första perioden återkommer, bland annat via hot från coach Lundin om att gå ner på folk om prestationen inte ändras. Att sitta på bänken en fredag är inget någon vill göra och hoten får synbar effekt. Läget blir dock inte ljusare av att Make Believes i mitten av tredje perioden åker på en utvisning som renderar i fyra minuters boxplay då Wingsspelaren mycket rutinerat lyckas riva upp en finne i ansiktet och således uppvisar blodvite för domaren. Utvisningen städas av effektivt av ett vilt kämpande MB och en mycket stabil Ville i kassen, som landar på finfina 90%, men nog själv känner att några av skotten han motade missades av det i övrigt väldigt skärpta sekretariatet som även de spelat upp sig efter det inledande debaclet med klockan.

”Efter boxplay kommer powerplay”, råder det gamla ordspråket, och Make Believes behöver få utdelning på kommande överläge för att få ordentlig vittring på poängen i kvällens drabbning. Detta sker också, återigen genom Lundin efter ett hårt (?) slagskott i bortre gubbhörnet. Passningspoäng till John och AG.

Med en minut kvar av matchen tar MB timeout och plockar ut målvakten för att kunna forcera in en kvittering, vilket ger resultat när Rogga med 15 sekunder kvar på klockan får raka in pucken efter förarbete från Micke och John. Notera att de rutinerade studenterna till skillnad från sina motståndare väljer att göra mål i god tid innan slutsignalen.

Matchen slutar 3-3 då övertid, med respekt för åskådarnas fritid, inte tillämpas i division 4. Make Believes kan glädjas åt att till slut ha tagit poäng av Black Wings men bör fundera på vad som kan göras för att undvika dippen i andra perioden. Nästa vecka spelas matcherna back-to-back i äkta NHL-anda när serien ska avgöras för den här gången. För den supporter som inte vill ta sig till Skärblacka så blir säsongens sista chans att få se Sveriges roligaste hockeylag på tisdag när det vankas derby mot Mighty Ravens.

Väl mött!
Sebastian Viborg

Matchreferat: Eksjö HC – HKL Make Believes (16/2-18):

På fredagskvällen var det dags för det sista mötet lagen i mellan och även hemmalagets sista hemmamatch för säsongen. De tidigare mötena har varit jämna och tuffa bataljer där Eksjö har vänt en stor MB ledning för att vinna den första hemmamatchen med 7-6, och sedan i Stångebro spelat en jämn 3-3 match.
 
Make Believes för aftonen inpackade säkra i rymliga fordon kämpade sig igenom besvärlig nederbörd och över gränsen in i det mörka och ogästvänliga Småland. Väl i Eksjö passeras stadens landmärken: Regementet, den lokala grillen och till sist Isladan. På väggarna i den sistnämnda hänger stadens store son som enligt Eliteprospects gjort en hel match i lagets färger och senare vunnit ett antal Stanley Cups.
 
I Isladan är det halvfullt på läktaren, ca 100 personer följer matchen istället för att hänga nere vid grillen. Vi ska senare återkomma till dessa individer.
 
Period 1: MB håller mer puck än hemmalaget men Eksjö ställer upp bra och skär av passningsvägar vilket resulterar i ett flertal icing då MB:s forwards åker och gömmer sig och backarna inte har några spelalternativ eller får iväg pucken försent. MB tar dock ledningen 7 min in i perioden då MB:s ohotade skyttekung Lundin pangar in 0-1 på pass från Värmlands slitvarg Ågren. Resultatet står sig till paus med en jämn skottfördelning, bra målvaktsspel och inte en enda utvisning.
 
Period 2: Make Believes spelar upp sig, börjar hitta enklare pass och håller pucken mer inom laget. Nu börjar det likna en Division 4 match och MB får ett par powerplay där det för visso är ett riktigt bra PP-spel men resulterar inte i några mål. MB dödar ett boxplay och i slutet av perioden hettar det till rejält med ett slagsmål i slutsekundrarna där Esterdahl drar på sig ett matchstraff tillsammans med en Eksjöspelare som verkar vara mer intresserad av att vinna utvisningsligan än poängligan. I denna sekvens finns det nog flera saker som skulle leda till påföljder om matchen spelats på högre nivå. Snusregn från läktarplast, huligantuta ljuder och tränare ska väl hålla sig längs bak i båset? En hjärndöd diskussion hölls även med Eksjö stads egen (och enda?) komiker. Resultat oförändrat.
 
Period 3: Följer samma mönster som tidigare matcher och perioder, det är tätt och grinigt men Eksjö får inte så många klara chanser och när de väl får det står den resliga muren Iversen och fångar in varenda puck som kommer dennes väg. Denne Västeråsfostrade puckmotare vinner matchen åt MB genom sitt gedigna målvaktsspel och lugn. MB spelar stor del av sista perioden i numerärt underläge där några otäcka puckar studsar i kortsarg och letar sig in framför kassen men förutom detta görs ett hästjobb av samtliga utespelare och den väldige och lugne puckmotaren. Alla sliter som svin i boxplay där Ågren, Lund och Källgren gör ett riktigt hästjobb. Sista minutrarna blockas det nog mer skott av uppoffrande MB-spelare än under alla tidigare spelande matcher och MB håller ut till signal. Den som orkar läsa hela detta inlägg har noterat, om denne inte är svårt bakfull, att det endast skrivits om ett mål och det beror på att denna täta och griniga tillställning slutar 0-1. Svinen får fira Iversens nolla och vägen hem till Stångåstan känns inte så lång som ditvägen.
 
Noterbart:
 
Eksjö blir nollade i sin avslutande hemmamatch där endast 1 mål görs på 70 skott och Iversen håller sin första nolla i Make Believes, en sällsynt bedrift i Division 4, som båda puckmotarna i MB lyckas med under samma säsong.
 
Då vår coach och puckskickliga back Elander bestämde sig för att lämna MB har dessa lyckats värva en nygammal spelare för att stärka upp backsidan. Den skänningefödde Wiborg med 56 MB-matcher på kontot gör en stabil debut.
 
Over n out,
Robin ”Slaktarn” Gustafsson

Matchreferat: HKL Make Believes – Katrineholms HF 95 (27/1-18):

På fredagskvällen var det åter igen dags för hemmamatch i det slitna men ack så trogna rucklet Stångebrohallen. Katrineholm stod för motståndet denna afton. Vid samling dracks det kaffe samt intogs löjligt goda kakor som fru Ågren fixat i hemmets vrå och som herr Ågren tagit ned till ett svettstinkande omklädningsrum befolkat av utsvultna studerande svin. Då MB avsåg att lämna ishallen denna afton med vinst laddades det med tvånudd på sedvanligt manér där diskussionerna var heta och klunsarna för att avgöra tvister haglade.

Gällande laguppställningen mönstrade MB en full trupp med en puckmotare och 3 fulla femmor medans aftonens motståndare var kort om folk och endast var 12 man.

Period 1: MB tar kommandot från start med rejält spel och tung forechecking, men faller tillbaka lite efter två onödiga utvisningar där man för en stund spelar 3 mot 5, dock reder man ut detta galant. Trots högt tryck och att lite utrymme ges till motståndarna lyckas ändå Katrineholm kontra flertalet gånger, men det är dock det enda motståndarna kan göra då de ej får till något ordnat spel i anfallszon. Med dryga 6 minuter kvar av perioden pangar Lundin in ett tungt slagskott från blå i PP assisterad av Elander, utan trafik är det dock tveksamt om MB tagit ledningen. Det är just det som utmärker kvällens MB; ett jävla go där spelarna hjälper varandra och lyfter in puckar och kroppar på kassen. 1-0 är ställningen i paus.

Period 2: Fem minuter in i perioden gör Ågren 2-0 assisterad av Clabbe som för aftonen undvek det patenterade clabbe-hattricket och istället levererade assist på löpande band. 3-0 kommer några minuter senare genom Electric innan Katrineholm lyckas reducera. Det är nu som MB knäcker ett skridskostarkt men passivt Katrineholm som knappast går in först i sargduellerna. På 3 minuter gör MB 4 kassar, där Källgren och Clabbe har assist på Fredrikssons kasse, medans de övriga tre kassarna levereras av ingen annan än Johnny Dangle med bra stöd från kedjekamraterna Pelle Playmaker och Oxen Lundin, som tillsmammans gör en jävla bra match med inte bara finess utan ett jävla slit och mycket hjärta. Johnny Dangle visar denna matchen varför det gör under att spendera ett halvår i hockeymeckat Bangkok. Katrineholm lyckas reducera precis innan paus och för er som har svårt att räkna alla kassar står det nu 7-2 när signalen ljuder.

Period 3: Klappat och klart tror kanske den i MB ej insatta läsaren, speciellt när MB inleder perioden med att göra 8-2. FEL! MB är känt som ett lag fyllt med ineffektivitet och plötsliga dalar i spelet. Ineffektiviteten var dock inget problem denna afton men att helt plötslig tappa spelet kunde MB ej undvika. 8-2 blir 8-5 på de fem första minutrarna! Katrineholm lyckas även göra 8-6 innan MB lyckas inse att det inte går att glida på en skena och tro att man får smygassist bara för att man är på isen. Andrafemman levererar två snabba kassar, där det första av de två inleds med att Svennas upphäver en icing för att sedan klappa den vidare bakom kassen till undertecknat, och efter snabb passar vidare till skarpskytten Charlie sitter pucken i maskorna, och MB kan andas ut. Det andra målet föregås av 19 pass kors och tvärs i målområdet innan ett mål görs, vilket domaren på nått sätt uppfattar som en soloprestation och inga assister delas ut…

Punkt för matchen sätter Coach Elander som för aftonen gör sin sista match i MB:s fagra ställ. Ett värdigt avslut på en fin karriär.

Matchen avslutas med resultatet 11-6 i MB:s favör.

Noterbart:

I ett av de väl genomförda boxplay MB klarade ut fick Bergnäs (som spelar back) ett tokryck och plöjer fram över banan med samma styrka och tyngd som en oceanångare, river åt sig pucken bakom moståndarkassen och håller undan 3 spelare och försöker sig på en wraparound utan att lyckas, kringar tillbaka pucken och dödar ytterligare sekunder innan en rejäl backcheck, urstarkt.

Johnny Dangle – Pelle – Lundin gjorde mycket offensivt men visade osedvanligt stort hjärta och slet även med stor frenesi över hela banan.

MB har även förmodligen seriens bästa backbesättning med lugna, stabila, rejäla och puckskickliga backar.

Over n out,
Robin ”Slaktarn” Gustafsson

Matchreferat: HKL Make Believes – Eksjö HC (13/1-18):

Då var division 4 igång igen efter jul och nyårsuppehåll och de flesta spelare tacklar förmodlingen lite tyngre än innan jul. Lördagens hemmamatch spelades i den mindre inbjudande C-hallen, även kallad bunkern, igloon eller frysboxen.

Period 1

Matchen öppnar i ett hyggligt tempo och samtliga spelare uppvisar mindre rostighet än förväntat. Första perioden är ganska jämn spelmässigt och det plockas en hel del tvåminutare åt båda håll, men inget av lagen lyckas utnyttja dessa. MB har dock ett bra skottövertag men resultatet i paus är precis som matchen startade.

Period 2

Om MB hade ett skottövertag i första var det inget mot den andra perioden där skotten blev 20-3 till MB:s favör. Trots detta är det Eksjö som tar ledningen i PP i mitten av andra. Resten av perioden är det spel mot ett mål där Eksjös målvakt står för bra spel, där han stoppar förstapuckarna, men släpper mycket returer som svinen tyvärr inte lyckas få träff på. Eksjös backar gör samtidigt ett bra jobb att lyfta bort spelare framför kassen.

Några minuter efter Eksjös ledningsmål tycker Kalix att det får vara nog och slänger iväg ett snabbt och hårt handledsskott från blå som tar en eller två spelare innan pucken slutligen ligger inne bland nätmaskorna. Snygg och resolut balja som dessutom är Kalix första mål i MB, hatten av!!!

Period 3

Tredjeperioden är bara två minuter gammal när den från Thailand influgne forne poängkungen Johnny Dangle presenterar sig i säsongens första match genom att skicka upp en backhand i taket, pass från Pelle Playmaker, och MB har ledningen för första gången i matchen.

Med sex minuter kvar av matchen lyckas Eksjö kvittera i PP och några minuter sedan även ta ledningen ytterligare en gång. Svinen hänger med huvudet lite och tycker synd om sig själva då spelövertaget stundtals varit till en överväldigande fördel för hemmalaget. Men med två minuter kvar till slutsignal skickar Elander in kvitteringen assisterad av Fredriksson och Charlie vilket också blir slutresultatet.

I samband med slutsignal blir det lite gruffigt då båda lag är mindre nöjda men att dela på poängen efter en fysisk och underhållande match. 3 matchstraff till vardera lag delas ut innan det tackas för matchen.

MB gör en riktigt bra match såväl defensivt som offensivt med bra slit från alla spelare, men lyckas inte knipa segern och ligger nu i mitten av en väldigt jämn tabell där Eksjö har en målskillnad på -10 och ligger sista med serieledande Skärblacka som ligger på +14 mål. Frågan om division 4 någonsin varit så jämn som i år.

Over n out,
Slaktarn

Matchreferat: HKL Make Believes – Katrineholms HF (1/12-17):

År 1917 hade järnvägsknuten mellan västra och östra stambanan lyckats få över 6000 människor att stanna länge nog att svenska staten gav Katrineholm sina stadsrättigheter. 100 år senare valde deras ättlingar att bjuda in HKL Make Believes en fredagskväll i november för att fira detta hundraårsjubileum (visst kan kommunen möjligen ha något annat planerat också, men ni trogna läsare av detta referat förstår att det är denna match som är det egentliga firandet). Den cirka en timmes långa resan gick helt smärtfritt för tre av fyra bilar, men den fjärde valde av någon anledning att åka till Finspång med all utrustning istället och lät de andra vänta tålmodigt ett tag. Noterbart är att den bilen kördes av Adam Tham, som själv spelade i Katrineholm under tidigt 2010-tal. Utrustningen var dock på plats i tid för matchvärmning, så ingen större fara var skedd förutom att tiden för två-nudd kortades ned betänkligt.

Make Believes kom till spel med endast tre ordinarie backar, så Hagförs-Ågren, Grangren och undertecknad tvingades spela matchen på ovanliga positioner. Matchen startar relativt jämnt, tills hemmasonen (i Katrineholm räknar vi människor födda i Nyköping som Katrineholmare eftersom Kullbergska sjukhuset hade som vana att skicka havande mödrar dit under sommarmånaderna för att fullborda sina förlossningar under tidigt 90-tal) Adam Tham visar större framgång med att hitta nätet än vägen till Fastighetsbyrån Arena, och 1-0 är ett faktum. Noterbart från det målet är att Gasten är helt ren framför målet, men eftersom han dagen till ära vill visa pappa Tomas på läktaren vilken bra lagspelare han utvecklats till serverar han istället Tham till ett ännu bättre läge. Efter målet spelar vi relativt bra och sätter bra tryck i Katrineholms zon, men två snabba omställningar från Katrineholm vänder resultatet till 1-2 inom loppet av bara 30 sekunder. Förstakedjan med Gasten-Köhler-Electric visar återigen fin målform och kvitterar matchen när Gasten väljer att göra familjen ännu stoltare genom att sätta pucken själv. Även 3-2 kommer i slutet av perioden när Ågren avlossar ett handledsskott från blålinjen som MB:s egen Wayne Simmonds Slaktarn styr in.

Andra perioden fortsätter med en liknande matchbild, där vi äger mycket puck, men Katrineholm är giftiga i sina omställningar. Vid en av dessa omställningar tappar vi återigen ledningen i matchen. Målet tänder dock laget och nyförvärvet Axel Friberg (som coach Lundin vill börja kalla för fimpen, eftersom det enligt honom måste finnas minst en i varje hockeylag som kallas för Fimpen) gör sitt första mål i MB-tröjan och ger oss ledningen efter bra inställning framför motståndarkassen. Strax därefter får vi även i 5-3 efter att Electric snyggt bryter in från hörnet och rundar (nästan i alla fall) målvakten. I det här läget känns det som att vi ska rycka ifrån, men en rad utvisningar som vi drar på oss gör istället att Katrineholm kan reducera till 4-5 i spel med två man mer. Mer mål skulle det inte bli den här kvällen, men det var inte för att chanser saknades. Bland annat hinner vi träffa målramen två gånger och Katrineholm gör detsamma vid ett tillfälle.

Tredje perioden spelar vi av relativt säkert med mycket puckinnehav, och de chanser vi bjuder på kommer fortfarande från Katrineholms giftiga omställningar. Med bara ett måls skillnad för Katrineholm är det tekning i anfallszon med ca 45 sekunder kvar efter ett missat försök från Rogga att sätta den i öppen kasse från egen planhalva. Här vinner dock Köhler tekningen till Micke Granqvist som tar pucken själv ner i anfallzon och ställer sig mot sargen. Eftersom Micke enligt uppgift gör utfallssteg i nivå med gamla landslagsspelaren i handboll Kim Ekdahl Du Rietz tvingas Katrineholm skicka in fyra personer för att ta pucken från honom, men ingen av dem är egentligen nära att lyckas rubba Grangren. MB kan åka hem från Katrineholms 100-årsfirandet med tre poäng, och undertecknad som själv är född i denna järnvägsknut vågar knappt åka hem och fira jul med släkten. Tack för det grabbar!

Undertecknat
Martin ”Clabbe” Claesson

Matchreferat: HKL Make Believes – Black Wings HC (24/11-17):

Fredag i Stångebrohallen, och både seriefinal mot Blackwings och ginfest stod på schemat. Dagen till ära har MB rustat upp med sex personer i sekretariatet och hela två personer i båset, där i alla fall det senare borde vara ett klubbrekord. Matchen inleds bäst av Blackwings. Jönköpingslaget tar tidigt ledningen och under de första 10 minuterna är det egentligen bara kedjan med Tham-Lund-Jagrman som lyckas få press i anfallszon för svinens del. Mot slutet av perioden spelar vi dock upp oss, och när väl kvitteringen kommer efter att Micke Grangren hittat en lucka med ett handledsskott bakom en skymd målvakt känns det ganska rättvist. Noterbart från första perioden är att det tar hela 10 minuter innan vi får iväg vårt första skott, och även om det skulle bli något bättre senare under matchen så var det ett genomgående tema att vi gärna väntar för länge innan vi tar avsluten.

Andra perioden är jämnare spelmässigt, men även här tar Blackwings ledningen. Den här gången svarar MB dock snabbare eftersom Mr.President och Ass-coach Danne Ludas samarbetar snyggt i en spelvändning där Lundin sätter pucken i klassisk pilsnerhöjd vid första stolpen. (Givetvis siktade Lundin i krysset, men jag tycker vi låtsas som att det var helt meningen eftersom det kan öka undertecknads chanser att få mer speltid i PP framöver). Tyvärr går vi ner oss spelmässigt sista minuterna och Blackwings kan göra både 3-2 och 4-2 innan pausvilan. Noterbart med det senare av de målen är att 4-2 målskytten skjuter sönder McIversens vattenflaska med ett stenhårt handledsskott, så jag tror vi kan räkna in en uppfylld pojkdröm för en av av spelarna på isen i alla fall.

I tredje perioden är det istället Make Believes som gör första målet, när Lundin krigar in reduceringen framför mål. Make Believes gör sin klart bästa period i matchen under inledningen av den tredje och skapar flera bra chanser, men tyvärr är det Blackwings som får in 5-3 istället för en kvittering från Make Believes. Vår tjeckiske ytter väljer att ta ut sin frustration över målet på en motståndarspelare i bytet efter målet och får kliva av planen för resten av matchen tack vare att han väljer att tackla med benet istället för med axeln. I det fem minuter långa boxplayet skulle det hinna hända en del. Först gör blackwings 6-3, sedan delar de ut en tackling i huvudet på Fredriksson där MB väljer att ta lagen i egna händer i form av tre separata slagsmål med Blackwingsspelare eftersom ingen utvisning utdelas, vilket resulterar i två nya matchstraff på Grangren och Lund (och ett på en blackwingsspelare). Noterbart vid det här tillfället är att hela tredjefemman nu är satt ur spel efter tre matchstraff som Tham och Svanen får sitta av i utvisningsbåset. Inga problem för firma Elander/Hugo att gå ner på två femmor med andra ord. Vi lyckas försvara oss bra i det långa boxplayet, där vi spelar 3 mot 5 i 2.30 utan att släppa in fler mål. Någon slutforcering blir dock svår att få till med så mycket matchstraff, och säsongens första hemmaförlust är ett faktum. Coach Hugo uppmuntrar dock sitt nedslagna manskap efter matchen med de bevingade orden ”Jag har förlorat 4 av 5 matcher innan Ginfesten, så det är så här det ska vara”.

Undertecknat
Martin ”Clabbe” Claesson

Matchreferat: HKL Make Believes – Eksjö HC (17/11-17)

På fredagskvällen for MB med 15 utespelare, en burväktare och en coach ner till Eksjö. Färden gick över östergötlands slätter och genom de småländska, ogästvänliga skogarna där hålor som blå grindar och sunhultsbrunn passerades. Baksätesåkarna kunde om de inte var upptagna med nallen, sov eller blinkade upptäcka ett kort ögonblick av civilisation. Väl i Eksjö noterades en regementsbyggnad, ett sjukhus samt en grill innan ankomst till hallen, således har ungtupparna i MB blivit lite mer världsligt bevandrade. Förutsättningarna för kvällen var goda då MB ställde ett väldigt skridskostarkt lag på isen. Eksjö har i inledningen kryssat mot vad som anses vara seriens sämsta och mot ett av de bättre lagen med i stort sett samma trupp. Vid vinst i kväll skulle MB rycka ifrån Black Wings i toppen.

Period 1 – MB startar perioden starkt och biter sig fast i Eksjös zon långa stunder. Fyra minuter in i perioden gör Pelle sitt första MB-mål i sitt andra byte i svinens mundering. MB fortsätter pressa på med ett starkt spel i anfallszon där även backarna utnyttjas på ett bra sätt och mycket puckar slängs på mål. Eksjö kvitterar i mitten av perioden som slutar 1-1 trots kraftigt skottövertag, 23-10 i MBs favör.

Period 2 – MB:s tredjelina gör sitt andra mål för kvällen några minuter in i perioden efter hög press på Eksjös stackars ensamma och villrådiga back som helt sonika släpper pucken för att undvika kroppskontakt vid sargen. Esterdahl fintar snyggt bort målvakten och lägger in en backhand på en målvakt som försöker skära av skottvinklar mellan tekningspunkterna. I mitten av perioden kliver förstalinan in i handlingen och Fredriksson hänger dit 1-3 med assist från Svennas och Gasten som båda bygger pointstreak. Efter flertalet försök av MB att försöka få med sig en utvisning framför Eksjökassen efter avblåsning, snappar till slut en stackars Eksjöspelare, som förmodligen inte varit utanför stadsgränserna annat än i hockeysammanhang, till och crosscheckar en MB-spelare bakifrån och får två minuter för sitt mindre genomtänkta tilltag. MB som annars i matchen varit väldigt passiva och mediokra i powerplay stänker nu dit 1-4 genom vår alldeles egna tjeck-ättling Habrman på assist från Rogga. So far so good, men sen inträffar det som inträffar åtminstone någon gång varje säsong. Det klassiska, patentskyddade MB-raset. På 5 byten gör Eksjö 4 mål och ställningen är helt plötsligt 5-5. Ett chockat MB har tappat matchen genom mindre resoluta beslut och en hel del oflyt. Eksjö är ett lag som försöker att spela hockey och har väldigt giftiga omställningar medans dom i egen zon är väldigt passiva. Och i lägre divisioner är det just det lag som är bäst i anfallszon och minst dåliga i egen zon som vinner matcher.

Period 3 – Ställningskrig och lite nervöst i båda lagen tills Eksjö i PP tar ledningen för första gången i matchen och oro anas i MB:s led. Som tur är så har MB en poängkungen från Huddinge som hänger dit 6-6 med 10 min kvar att spela på assist får Elster. Make Believes får ett gyllene läge att hänga dit segerpucken med ett numerärt överläge när klockan börjar närma sig slutet av matchen. MB slarvar då på blå och Eksjö sätter segerpucken i numerärt underläge. MB försöker desperat utjämna de sista minutrarna men förgäves. Slutresultat 7-6 till Eksjös favör i en underhållande fredagsmatch för de ca 80-90 personer på plats i Storegårdshallen. En fin inramning i öl- och skogshuggarligan där MB spelare tidvis blir hånade och buade vilket anses uppfriskande och av vissa uppskattat. Av de besökande var det åtminstone en person som höll på de stolta, men efter signal, modfällda svinen. En bitter förlust för ett tidvis riktigt bra spelande MB. Det positiva är att serien är jämnare än förra året och att alla lag lyckats ta poäng. Stjärnor är svårt att dela ut efter en kväll som denna, men beröm får ges till Pelle och Esterdahl som båda hängde sina första kassar i MB, den förstnämnda som även gjorde en fin debut efter att i säsongsinledningen dragits med underkroppsskada (skadad tass). Beröm får även ges till Ågren som alltid gör sitt bästa för laget och som idag gjorde sitt yttersta på en ovan backposition.

Over n Out,
Robin ”Slaktarn” Gustafsson

Matchreferat: HKL Make Believes – Linköping Mighty Ravens (10/11-17):

År 1598 utkämpades ett slag i Linköping. Ett slag som Hertig Karl gick segrande ur, då Kung Sigismund av Sverige och Polen fick fly hals över huvudet tillbaka till Polen. Det har gått till historien som slaget vid Stångebro, och är de facto ett viktigt slag i Sveriges historia. Och bara ett stenkast från detta slagfält ligger nu Stångebro Ishall, där HKL Make Believes och Linköping Mighty Ravens har sin gemensamma hemmaborg. Den 10 november anno 2017 kom det första derbyt för året att utkämpas mellan de båda lagen. Denna gång var det Svinen som gick segrande ur striden i ett mindre blodigt, mindre viktigt, men ack så bittert slag. När krutröken lagt sig kunde en 5:a och en 3:a urskiljas på resultattavlan i MB:s favör.

Period I – MB är väl förtrogna med och har ibland svårigheter med Ravens hårda press och småfula spel. Perioden var spelmässigt Ravens då mycket av spel förläggs i MB:s försvarszon. Dock är Svinen kvicka i sina omställningar och lyckas vinna perioden med 2-0 trots flertalet utvisningar och få minuter i anfallszon. Rookien Adam Tham får göra sitt första mål i MB när han några minuter in i perioden hänger pucken i nätmaskorna. I mitten av perioden gör Kroken, som för dagen axlar forwardsrollen, sitt andra mål på lika många matcher.

Period II – Efter ställningskrig i början av perioden reducerar Ravens till 2-1 innan Gasten kliver in och hänger 3-1. Skön andningspaus tänker MB:s vilt krigande svin, men 30 sekunder senare reducerar Ravens ytterligare en gång i denna jämna batalj. Mer nervöst blir det i slutet av perioden när MB är satta under hård press i boxplay, men de lyckas reda ut det och ställning efter två perioder är allt jämnt 3-2.

Period III – Ravens trupp innefattar spelare som delar ut tjuvsmällar och faller väldigt lätt, något som ej noterats av kvällens domare förrän i den tredje perioden. Ravens får tre raka utvisningar och MB spelar ett hyggligt powerplay men utan att göra mål. Dock tickar klockan till hemmalagets fördel och MB tar kommandot. I mitten av tredje perioden gör Svennas, som för övrigt står för en riktigt bra insats i sin centerroll denna match, 4-2 till MB. Kanon som förtjänstfullt tagit emot smällar och givit MB powerplay tidigare i perioden, får vila nu på botbänken för en armbåge. Trots att MB har seriens bästa boxplay får dem efter hård press och utan möjlighet att byta ut sitt slitna manskap se pucken skickas in i maskorna bakom Iversen. Resterande 8 minuter av matchen spelar MB tryggt i försvaret och håller tredjeman högt. Den rutinerade räven Meijer hänger slutresultatet i tom kasse, 5-3 och MB kan andas ut… Första slaget i Stångebro är avgjort.

Likt föregående matcher spelar MB som ett kollektiv; uppoffrande spel och följer taktiska riktlinjer. Noterbart är att MB endast släppt in 6 mål på 3 matcher vilket i ölhävarserien är högst anmärkningsvärt. Anledningen till detta är att MB förmodligen besitter den bästa backbesättning samt det tätaste målvaktsparet i hela serien. Beröm får ges till Iversen i mål och samtliga sex backar som gör en helgjuten insats. Förutom Thams första balja står även Söderqvist för sin första poäng i MB.

Matchens tre stjärnor:

  1. Iversen – Stod emot långa stunder när försvaret var satt under press, över 90 % i sina första matcher, stabilt spel mellan stolparna.
  2. Svennas Helgjuten insats som center i tredjelinan, belönas med ett mål för sitt gedigna spel
  3. Källgren och Fredriksson – Seriens stabilaste backpar, spelar med tanke och lugn.

 

Over n Out,
Robin ”Slaktarn” Gustafsson

Matchreferat: HKL Make Believes – Skärblacka IF (3/11-17):

Bortamatch i Skärblacka, byn som ingen med fungerande luktsinne besöker frivilligt (med det sagt, gjorde inte förra MB-spelaren Bygge sitt exjobb här? Kan även ha varit Hed Klart är att det var ett obegripligt val oavsett vilket svin det än var). Som sig brukligt inleds uppvärmningen med två-nudd, och noterbart här är att det genomförs helt hetsig stämning (Om anledningen var att Gurra18 var i Spanien låter vi vara osagt eftersom svaret är helt uppenbart). Första perioden slutar med de för division fyra helt osannolika siffrorna 0-0, den senare av siffrorna kommer vi återkomma till. Svinen spelar lite slarvigt under inledningen och söker för svåra lösningar men det blir bättre ju längre perioden går. I periodpaus uppmanar coach/president Hugo att skjuta högt på målvakten som har en uppenbar tendens att inte köra Ron Hextalls målvaktsstil. Med dessa råd ekandes i huvudet blir Le Hook snyggt frispelad av Slaktarn (undertecknad har för mycket klass för att nämna en andraassist) och låter pucken rulla in längs isen till 1-0 men tack vare att han tittar i nättaket är målvakten helt lurad. Spelmässigt liknar den andra perioden den första, och den kommer även att likna den tredje. I den tredje utökas ledningen eftersom Anthon Holms gamla bästis David Habrman JR valt att damma av grillorna, och i en spelvändning vet de som kan skillnaden på Habrman bröderna att en åkduell med Jr lätt kan sluta med både målvakt och backar långt efter. 2-0 MB, och den som väntade sig ett klassiskt MB-ras har uppenbarligen inte sett nyförvärvet Ville Lönnqvist stå i mål. Undertecknad har spelat i drygt fem år i denna anrika klubb och inte upplevt en enda nolla från vår sida (Hugo hävdar att Anton Lindman höll en mot HC Wettern för fyra år sedan, men jag säger som världens mäktigaste man: ”Fake News”). Ville räddar alltså samtliga puckar sin första match i MB-tröjan och hur man går vidare från det står nog skrivet i stjärnorna, för jag det här lär vara helt ny mark i MBs 33-åriga historia, eftersom att det är klart vanligare för målvakter i denna klubb att avsluta långa målvaktskarriärer utan nollor i sitt CV. Lundin delar ut stjärnorna efter matchen till Ville (1), Slaktarn (2) och Elander (3), men undertecknad vill hålla med McIver och ge samtliga sex stjärnor till Ville.

Undertecknat
Martin ”Clabbe” Claesson

Matchreferat: HKL Make Believes – Katrineholms HF 95 (29/10-17; Seriepremiär):

Seriepremiär för de stolta Svinen hemma i Stångebro. Dagen till ära är publiksiffran den största publiksiffran för säsongen och möjligtvis i MB:s historia, 51st icke betalande.

MB startar dagens match med fyra fulla kedjor, tre backpar och två målvakter i truppen. Första perioden börjar lite trevande för MB som tyvärr glömde försäsongsmatcherna i år. MB spelar ändå, i Division 4 mått mätt, ganska diciplinerat med korta byten och bra defensivt spel. Tyvärr är utvisningar en vanligt förekommande företeelse i Division 4. Men trots några numerära underlägen gör Svinen ändå 1-0 i numerärt underläge precis innan paus genom pucktrollaren Charlie.

I andra perioden verkar ringrosten lossnat lite. MB utökar ledningen till 2-0 genom Oliver ”Korken” Johanssons välplacerade backskott. Tyvärr släpps ett spelmässigt sämre Katrineholm in i matchen med två snabba mål och utvisningarna fortsätter att komma för MB, vilket ger en ställning på 2-2. Dock just ikväll verkar numerärt underläge vara MB:s spelform då Lundin fixar på egen hand en tvåmålsledning på 30 sekunder, båda i numerärt underläge, kliniska avslut utan nåd, pang pang, och MB leder med 4-2.
MB får upp ångan, men släpper in onödiga baklängesmål. Perioden slutar 5-3 till MB efter att Gasten-Köhler-Elster kedjan haft supershow med riktiga CCCP-baljor. Fredriksson får också ses som skyldig till en och annan spelskicklig pass som skickade målvakten till korvkiosken.

I tredje perioden är det unga och otestade Katrineholm tröttkört och MB:s coachande med 4 kedjor ger resultat. Perioden slutar 4-0 och matchen 10-3 till MB. Noterbart att Lundin råkade göra hattrick och inte mindre än fyra spelare gjorde tre poäng eller fler.

MB:s trupp gjorde överlag en väldigt god insats denna kväll. Utöver en jävla massa poängplockande som nämnts ska heder ges till dagens rookies som gjorde en fin debut för Svinen. Majoren Meijer gjorde en helgjuten backinsats men fick tyvärr utgå efter ett täckt skott. Tråkig avslutning på en väl genomförd match av MB:s backveteran. Även sekket stod för en stabil insats trots att domarna inte uppskattade musikvalet efter gjorde MB-mål.

Avslutningsvis skötte domarna sig bra och Katrineholm visade upp en god moral genom att inte ge sig ut på skogshuggarjakt trots de stora förlustsiffrorna.

Förhoppningsvis fortsätter svinen på det inslagna spåret nästa vecka

Over n Out,
Robin
Slaktarn” Gustafsson

MB-Bloggen: Nya tider

Nya tider väntar, snart byter vi ut styrelsen och sätter in nytt färskt blod med mycket orutin men med en hunger som inte finns i gamlingarna just nu. Men ta det lugnt nu, rutin kommer stanna kvar så att saker och ting kan styras upp.

Tack och adjö.