Kategori: MB-Bloggen

MB-Bloggen

Matchreferat: HKL Make Believes – Katrineholms HF

År 1917 hade järnvägsknuten mellan västra och östra stambanan lyckats få över 6000 människor att stanna länge nog att svenska staten gav Katrineholm sina stadsrättigheter. 100 år senare valde deras ättlingar att bjuda in HKL Make Believes en fredagskväll i november för att fira detta hundraårsjubileum (visst kan kommunen möjligen ha något annat planerat också, men ni trogna läsare av detta referat förstår att det är denna match som är det egentliga firandet). Den cirka en timmes långa resan gick helt smärtfritt för tre av fyra bilar, men den fjärde valde av någon anledning att åka till Finspång med all utrustning istället och lät de andra vänta tålmodigt ett tag. Noterbart är att den bilen kördes av Adam Tham, som själv spelade i Katrineholm under tidigt 2010-tal. Utrustningen var dock på plats i tid för matchvärmning, så ingen större fara var skedd förutom att tiden för två-nudd kortades ned betänkligt.

Make Believes kom till spel med endast tre ordinarie backar, så Hagförs-Ågren, Grangren och undertecknad tvingades spela matchen på ovanliga positioner. Matchen startar relativt jämnt, tills hemmasonen (i Katrineholm räknar vi människor födda i Nyköping som Katrineholmare eftersom Kullbergska sjukhuset hade som vana att skicka havande mödrar dit under sommarmånaderna för att fullborda sina förlossningar under tidigt 90-tal) Adam Tham visar större framgång med att hitta nätet än vägen till Fastighetsbyrån Arena, och 1-0 är ett faktum. Noterbart från det målet är att Gasten är helt ren framför målet, men eftersom han dagen till ära vill visa pappa Tomas på läktaren vilken bra lagspelare han utvecklats till serverar han istället Tham till ett ännu bättre läge. Efter målet spelar vi relativt bra och sätter bra tryck i Katrineholms zon, men två snabba omställningar från Katrineholm vänder resultatet till 1-2 inom loppet av bara 30 sekunder. Förstakedjan med Gasten-Köhler-Electric visar återigen fin målform och kvitterar matchen när Gasten väljer att göra familjen ännu stoltare genom att sätta pucken själv. Även 3-2 kommer i slutet av perioden när Ågren avlossar ett handledsskott från blålinjen som MB:s egen Wayne Simmonds Slaktarn styr in.

Andra perioden fortsätter med en liknande matchbild, där vi äger mycket puck, men Katrineholm är giftiga i sina omställningar. Vid en av dessa omställningar tappar vi återigen ledningen i matchen. Målet tänder dock laget och nyförvärvet Axel Friberg (som coach Lundin vill börja kalla för fimpen, eftersom det enligt honom måste finnas minst en i varje hockeylag som kallas för Fimpen) gör sitt första mål i MB-tröjan och ger oss ledningen efter bra inställning framför motståndarkassen. Strax därefter får vi även i 5-3 efter att Electric snyggt bryter in från hörnet och rundar (nästan i alla fall) målvakten. I det här läget känns det som att vi ska rycka ifrån, men en rad utvisningar som vi drar på oss gör istället att Katrineholm kan reducera till 4-5 i spel med två man mer. Mer mål skulle det inte bli den här kvällen, men det var inte för att chanser saknades. Bland annat hinner vi träffa målramen två gånger och Katrineholm gör detsamma vid ett tillfälle.

Tredje perioden spelar vi av relativt säkert med mycket puckinnehav, och de chanser vi bjuder på kommer fortfarande från Katrineholms giftiga omställningar. Med bara ett måls skillnad för Katrineholm är det tekning i anfallszon med ca 45 sekunder kvar efter ett missat försök från Rogga att sätta den i öppen kasse från egen planhalva. Här vinner dock Köhler tekningen till Micke Granqvist som tar pucken själv ner i anfallzon och ställer sig mot sargen. Eftersom Micke enligt uppgift gör utfallssteg i nivå med gamla landslagsspelaren i handboll Kim Ekdahl Du Rietz tvingas Katrineholm skicka in fyra personer för att ta pucken från honom, men ingen av dem är egentligen nära att lyckas rubba Grangren. MB kan åka hem från Katrineholms 100-årsfirandet med tre poäng, och undertecknad som själv är född i denna järnvägsknut vågar knappt åka hem och fira jul med släkten. Tack för det grabbar!

Undertecknat
Martin ”Clabbe” Claesson

Matchreferat: HKL Make Believes – Black Wings HC

Fredag i Stångebrohallen, och både seriefinal mot Blackwings och ginfest stod på schemat. Dagen till ära har MB rustat upp med sex personer i sekretariatet och hela två personer i båset, där i alla fall det senare borde vara ett klubbrekord. Matchen inleds bäst av Blackwings. Jönköpingslaget tar tidigt ledningen och under de första 10 minuterna är det egentligen bara kedjan med Tham-Lund-Jagrman som lyckas få press i anfallszon för svinens del. Mot slutet av perioden spelar vi dock upp oss, och när väl kvitteringen kommer efter att Micke Grangren hittat en lucka med ett handledsskott bakom en skymd målvakt känns det ganska rättvist. Noterbart från första perioden är att det tar hela 10 minuter innan vi får iväg vårt första skott, och även om det skulle bli något bättre senare under matchen så var det ett genomgående tema att vi gärna väntar för länge innan vi tar avsluten.

Andra perioden är jämnare spelmässigt, men även här tar Blackwings ledningen. Den här gången svarar MB dock snabbare eftersom Mr.President och Ass-coach Danne Ludas samarbetar snyggt i en spelvändning där Lundin sätter pucken i klassisk pilsnerhöjd vid första stolpen. (Givetvis siktade Lundin i krysset, men jag tycker vi låtsas som att det var helt meningen eftersom det kan öka undertecknads chanser att få mer speltid i PP framöver). Tyvärr går vi ner oss spelmässigt sista minuterna och Blackwings kan göra både 3-2 och 4-2 innan pausvilan. Noterbart med det senare av de målen är att 4-2 målskytten skjuter sönder McIversens vattenflaska med ett stenhårt handledsskott, så jag tror vi kan räkna in en uppfylld pojkdröm för en av av spelarna på isen i alla fall.

I tredje perioden är det istället Make Believes som gör första målet, när Lundin krigar in reduceringen framför mål. Make Believes gör sin klart bästa period i matchen under inledningen av den tredje och skapar flera bra chanser, men tyvärr är det Blackwings som får in 5-3 istället för en kvittering från Make Believes. Vår tjeckiske ytter väljer att ta ut sin frustration över målet på en motståndarspelare i bytet efter målet och får kliva av planen för resten av matchen tack vare att han väljer att tackla med benet istället för med axeln. I det fem minuter långa boxplayet skulle det hinna hända en del. Först gör blackwings 6-3, sedan delar de ut en tackling i huvudet på Fredriksson där MB väljer att ta lagen i egna händer i form av tre separata slagsmål med Blackwingsspelare eftersom ingen utvisning utdelas, vilket resulterar i två nya matchstraff på Grangren och Lund (och ett på en blackwingsspelare). Noterbart vid det här tillfället är att hela tredjefemman nu är satt ur spel efter tre matchstraff som Tham och Svanen får sitta av i utvisningsbåset. Inga problem för firma Elander/Hugo att gå ner på två femmor med andra ord. Vi lyckas försvara oss bra i det långa boxplayet, där vi spelar 3 mot 5 i 2.30 utan att släppa in fler mål. Någon slutforcering blir dock svår att få till med så mycket matchstraff, och säsongens första hemmaförlust är ett faktum. Coach Hugo uppmuntrar dock sitt nedslagna manskap efter matchen med de bevingade orden ”Jag har förlorat 4 av 5 matcher innan Ginfesten, så det är så här det ska vara”.

Undertecknat
Martin ”Clabbe” Claesson

Matchreferat: HKL Make Believes – Eksjö HC

På fredagskvällen for MB med 15 utespelare, en burväktare och en coach ner till Eksjö. Färden gick över östergötlands slätter och genom de småländska, ogästvänliga skogarna där hålor som blå grindar och sunhultsbrunn passerades. Baksätesåkarna kunde om de inte var upptagna med nallen, sov eller blinkade upptäcka ett kort ögonblick av civilisation. Väl i Eksjö noterades en regementsbyggnad, ett sjukhus samt en grill innan ankomst till hallen, således har ungtupparna i MB blivit lite mer världsligt bevandrade. Förutsättningarna för kvällen var goda då MB ställde ett väldigt skridskostarkt lag på isen. Eksjö har i inledningen kryssat mot vad som anses vara seriens sämsta och mot ett av de bättre lagen med i stort sett samma trupp. Vid vinst i kväll skulle MB rycka ifrån Black Wings i toppen.

Period 1 – MB startar perioden starkt och biter sig fast i Eksjös zon långa stunder. Fyra minuter in i perioden gör Pelle sitt första MB-mål i sitt andra byte i svinens mundering. MB fortsätter pressa på med ett starkt spel i anfallszon där även backarna utnyttjas på ett bra sätt och mycket puckar slängs på mål. Eksjö kvitterar i mitten av perioden som slutar 1-1 trots kraftigt skottövertag, 23-10 i MBs favör.

Period 2 – MB:s tredjelina gör sitt andra mål för kvällen några minuter in i perioden efter hög press på Eksjös stackars ensamma och villrådiga back som helt sonika släpper pucken för att undvika kroppskontakt vid sargen. Esterdahl fintar snyggt bort målvakten och lägger in en backhand på en målvakt som försöker skära av skottvinklar mellan tekningspunkterna. I mitten av perioden kliver förstalinan in i handlingen och Fredriksson hänger dit 1-3 med assist från Svennas och Gasten som båda bygger pointstreak. Efter flertalet försök av MB att försöka få med sig en utvisning framför Eksjökassen efter avblåsning, snappar till slut en stackars Eksjöspelare, som förmodligen inte varit utanför stadsgränserna annat än i hockeysammanhang, till och crosscheckar en MB-spelare bakifrån och får två minuter för sitt mindre genomtänkta tilltag. MB som annars i matchen varit väldigt passiva och mediokra i powerplay stänker nu dit 1-4 genom vår alldeles egna tjeck-ättling Habrman på assist från Rogga. So far so good, men sen inträffar det som inträffar åtminstone någon gång varje säsong. Det klassiska, patentskyddade MB-raset. På 5 byten gör Eksjö 4 mål och ställningen är helt plötsligt 5-5. Ett chockat MB har tappat matchen genom mindre resoluta beslut och en hel del oflyt. Eksjö är ett lag som försöker att spela hockey och har väldigt giftiga omställningar medans dom i egen zon är väldigt passiva. Och i lägre divisioner är det just det lag som är bäst i anfallszon och minst dåliga i egen zon som vinner matcher.

Period 3 – Ställningskrig och lite nervöst i båda lagen tills Eksjö i PP tar ledningen för första gången i matchen och oro anas i MB:s led. Som tur är så har MB en poängkungen från Huddinge som hänger dit 6-6 med 10 min kvar att spela på assist får Elster. Make Believes får ett gyllene läge att hänga dit segerpucken med ett numerärt överläge när klockan börjar närma sig slutet av matchen. MB slarvar då på blå och Eksjö sätter segerpucken i numerärt underläge. MB försöker desperat utjämna de sista minutrarna men förgäves. Slutresultat 7-6 till Eksjös favör i en underhållande fredagsmatch för de ca 80-90 personer på plats i Storegårdshallen. En fin inramning i öl- och skogshuggarligan där MB spelare tidvis blir hånade och buade vilket anses uppfriskande och av vissa uppskattat. Av de besökande var det åtminstone en person som höll på de stolta, men efter signal, modfällda svinen. En bitter förlust för ett tidvis riktigt bra spelande MB. Det positiva är att serien är jämnare än förra året och att alla lag lyckats ta poäng. Stjärnor är svårt att dela ut efter en kväll som denna, men beröm får ges till Pelle och Esterdahl som båda hängde sina första kassar i MB, den förstnämnda som även gjorde en fin debut efter att i säsongsinledningen dragits med underkroppsskada (skadad tass). Beröm får även ges till Ågren som alltid gör sitt bästa för laget och som idag gjorde sitt yttersta på en ovan backposition.

Over n Out,
Robin ”Slaktarn” Gustafsson

Matchreferat: HKL Make Believes – Linköping Mighty Ravens

År 1598 utkämpades ett slag i Linköping. Ett slag som Hertig Karl gick segrande ur, då Kung Sigismund av Sverige och Polen fick fly hals över huvudet tillbaka till Polen. Det har gått till historien som slaget vid Stångebro, och är de facto ett viktigt slag i Sveriges historia. Och bara ett stenkast från detta slagfält ligger nu Stångebro Ishall, där HKL Make Believes och Linköping Mighty Ravens har sin gemensamma hemmaborg. Den 10 november anno 2017 kom det första derbyt för året att utkämpas mellan de båda lagen. Denna gång var det Svinen som gick segrande ur striden i ett mindre blodigt, mindre viktigt, men ack så bittert slag. När krutröken lagt sig kunde en 5:a och en 3:a urskiljas på resultattavlan i MB:s favör.

Period I – MB är väl förtrogna med och har ibland svårigheter med Ravens hårda press och småfula spel. Perioden var spelmässigt Ravens då mycket av spel förläggs i MB:s försvarszon. Dock är Svinen kvicka i sina omställningar och lyckas vinna perioden med 2-0 trots flertalet utvisningar och få minuter i anfallszon. Rookien Adam Tham får göra sitt första mål i MB när han några minuter in i perioden hänger pucken i nätmaskorna. I mitten av perioden gör Kroken, som för dagen axlar forwardsrollen, sitt andra mål på lika många matcher.

Period II – Efter ställningskrig i början av perioden reducerar Ravens till 2-1 innan Gasten kliver in och hänger 3-1. Skön andningspaus tänker MB:s vilt krigande svin, men 30 sekunder senare reducerar Ravens ytterligare en gång i denna jämna batalj. Mer nervöst blir det i slutet av perioden när MB är satta under hård press i boxplay, men de lyckas reda ut det och ställning efter två perioder är allt jämnt 3-2.

Period III – Ravens trupp innefattar spelare som delar ut tjuvsmällar och faller väldigt lätt, något som ej noterats av kvällens domare förrän i den tredje perioden. Ravens får tre raka utvisningar och MB spelar ett hyggligt powerplay men utan att göra mål. Dock tickar klockan till hemmalagets fördel och MB tar kommandot. I mitten av tredje perioden gör Svennas, som för övrigt står för en riktigt bra insats i sin centerroll denna match, 4-2 till MB. Kanon som förtjänstfullt tagit emot smällar och givit MB powerplay tidigare i perioden, får vila nu på botbänken för en armbåge. Trots att MB har seriens bästa boxplay får dem efter hård press och utan möjlighet att byta ut sitt slitna manskap se pucken skickas in i maskorna bakom Iversen. Resterande 8 minuter av matchen spelar MB tryggt i försvaret och håller tredjeman högt. Den rutinerade räven Meijer hänger slutresultatet i tom kasse, 5-3 och MB kan andas ut… Första slaget i Stångebro är avgjort.

Likt föregående matcher spelar MB som ett kollektiv; uppoffrande spel och följer taktiska riktlinjer. Noterbart är att MB endast släppt in 6 mål på 3 matcher vilket i ölhävarserien är högst anmärkningsvärt. Anledningen till detta är att MB förmodligen besitter den bästa backbesättning samt det tätaste målvaktsparet i hela serien. Beröm får ges till Iversen i mål och samtliga sex backar som gör en helgjuten insats. Förutom Thams första balja står även Söderqvist för sin första poäng i MB.

Matchens tre stjärnor:

  1. Iversen – Stod emot långa stunder när försvaret var satt under press, över 90 % i sina första matcher, stabilt spel mellan stolparna.
  2. Svennas Helgjuten insats som center i tredjelinan, belönas med ett mål för sitt gedigna spel
  3. Källgren och Fredriksson – Seriens stabilaste backpar, spelar med tanke och lugn.

 

Over n Out,
Robin ”Slaktarn” Gustafsson

Matchreferat: HKL Make Believes – Skärblacka IF

Bortamatch i Skärblacka, byn som ingen med fungerande luktsinne besöker frivilligt (med det sagt, gjorde inte förra MB-spelaren Bygge sitt exjobb här? Kan även ha varit Hed Klart är att det var ett obegripligt val oavsett vilket svin det än var). Som sig brukligt inleds uppvärmningen med två-nudd, och noterbart här är att det genomförs helt hetsig stämning (Om anledningen var att Gurra18 var i Spanien låter vi vara osagt eftersom svaret är helt uppenbart). Första perioden slutar med de för division fyra helt osannolika siffrorna 0-0, den senare av siffrorna kommer vi återkomma till. Svinen spelar lite slarvigt under inledningen och söker för svåra lösningar men det blir bättre ju längre perioden går. I periodpaus uppmanar coach/president Hugo att skjuta högt på målvakten som har en uppenbar tendens att inte köra Ron Hextalls målvaktsstil. Med dessa råd ekandes i huvudet blir Le Hook snyggt frispelad av Slaktarn (undertecknad har för mycket klass för att nämna en andraassist) och låter pucken rulla in längs isen till 1-0 men tack vare att han tittar i nättaket är målvakten helt lurad. Spelmässigt liknar den andra perioden den första, och den kommer även att likna den tredje. I den tredje utökas ledningen eftersom Anthon Holms gamla bästis David Habrman JR valt att damma av grillorna, och i en spelvändning vet de som kan skillnaden på Habrman bröderna att en åkduell med Jr lätt kan sluta med både målvakt och backar långt efter. 2-0 MB, och den som väntade sig ett klassiskt MB-ras har uppenbarligen inte sett nyförvärvet Ville Lönnqvist stå i mål. Undertecknad har spelat i drygt fem år i denna anrika klubb och inte upplevt en enda nolla från vår sida (Hugo hävdar att Anton Lindman höll en mot HC Wettern för fyra år sedan, men jag säger som världens mäktigaste man: ”Fake News”). Ville räddar alltså samtliga puckar sin första match i MB-tröjan och hur man går vidare från det står nog skrivet i stjärnorna, för jag det här lär vara helt ny mark i MBs 33-åriga historia, eftersom att det är klart vanligare för målvakter i denna klubb att avsluta långa målvaktskarriärer utan nollor i sitt CV. Lundin delar ut stjärnorna efter matchen till Ville (1), Slaktarn (2) och Elander (3), men undertecknad vill hålla med McIver och ge samtliga sex stjärnor till Ville.

Undertecknat
Martin ”Clabbe” Claesson

Matchreferat: HKL Make Believes – Katrineholms HF (Seriepremiär)

Seriepremiär för de stolta Svinen hemma i Stångebro. Dagen till ära är publiksiffran den största publiksiffran för säsongen och möjligtvis i MB:s historia, 51st icke betalande.

MB startar dagens match med fyra fulla kedjor, tre backpar och två målvakter i truppen. Första perioden börjar lite trevande för MB som tyvärr glömde försäsongsmatcherna i år. MB spelar ändå, i Division 4 mått mätt, ganska diciplinerat med korta byten och bra defensivt spel. Tyvärr är utvisningar en vanligt förekommande företeelse i Division 4. Men trots några numerära underlägen gör Svinen ändå 1-0 i numerärt underläge precis innan paus genom pucktrollaren Charlie.

I andra perioden verkar ringrosten lossnat lite. MB utökar ledningen till 2-0 genom Oliver ”Korken” Johanssons välplacerade backskott. Tyvärr släpps ett spelmässigt sämre Katrineholm in i matchen med två snabba mål och utvisningarna fortsätter att komma för MB, vilket ger en ställning på 2-2. Dock just ikväll verkar numerärt underläge vara MB:s spelform då Lundin fixar på egen hand en tvåmålsledning på 30 sekunder, båda i numerärt underläge, kliniska avslut utan nåd, pang pang, och MB leder med 4-2.
MB får upp ångan, men släpper in onödiga baklängesmål. Perioden slutar 5-3 till MB efter att Gasten-Köhler-Elster kedjan haft supershow med riktiga CCCP-baljor. Fredriksson får också ses som skyldig till en och annan spelskicklig pass som skickade målvakten till korvkiosken.

I tredje perioden är det unga och otestade Katrineholm tröttkört och MB:s coachande med 4 kedjor ger resultat. Perioden slutar 4-0 och matchen 10-3 till MB. Noterbart att Lundin råkade göra hattrick och inte mindre än fyra spelare gjorde tre poäng eller fler.

MB:s trupp gjorde överlag en väldigt god insats denna kväll. Utöver en jävla massa poängplockande som nämnts ska heder ges till dagens rookies som gjorde en fin debut för Svinen. Majoren Meijer gjorde en helgjuten backinsats men fick tyvärr utgå efter ett täckt skott. Tråkig avslutning på en väl genomförd match av MB:s backveteran. Även sekket stod för en stabil insats trots att domarna inte uppskattade musikvalet efter gjorde MB-mål.

Avslutningsvis skötte domarna sig bra och Katrineholm visade upp en god moral genom att inte ge sig ut på skogshuggarjakt trots de stora förlustsiffrorna.

Förhoppningsvis fortsätter svinen på det inslagna spåret nästa vecka

Over n Out,
Robin
Slaktarn” Gustafsson

MB-Bloggen: Nya tider

Nya tider väntar, snart byter vi ut styrelsen och sätter in nytt färskt blod med mycket orutin men med en hunger som inte finns i gamlingarna just nu. Men ta det lugnt nu, rutin kommer stanna kvar så att saker och ting kan styras upp.

Tack och adjö.